Bærekraftig forretningsdrift
VITA Group AS sin misjon er å være en destinasjon for alle som søker råd, inspirasjon og gode produkter innen skjønnhet, helse og velvære. Vi vil oppnå dette gjennom fokus på god service, høy faglig kompetanse og kjente merkevarer til fornuftige priser.
Dette innebærer et stort ansvar, og VITA er forpliktet til å være sosialt og miljømessig ansvarlig for alle våre handlinger. Vi tar dette ansvaret overfor alle våre kunder som kjøper våre produkter, samt våre samarbeidspartnere, leverandører og i distribusjonen av våre produkter. Dette innebærer blant annet å øke andelen produkter med lavere miljøavtrykk og sikre at menneskerettigheter, miljø og dyrevelferd ivaretas i våre verdikjeder.
Bærekraftstrategien er en integrert del av selskapets strategi og bygger på et ønske om å drive virksomheten på en måte som minimerer de negative konsekvensene for mennesker og planeten, samtidig som vi bidrar positivt til samfunnet. Vår ambisjon er å være en ledende kraft i å gjøre vår bransje mer ansvarlig ved å jobbe strukturert og kontinuerlig innenfor områder hvor vi kan gjøre en reell og positiv forskjell. Denne strategien inkluderer et kontinuerlig arbeid med å kartlegge vår ESG-påvirkning, blant annet gjennom klimaregnskap, samt å definere mål og tiltak for hvordan vi kan redusere negative konsekvenser.
Basert på vår forpliktelse har vi etablert VITA Group AS Supplier Code of Conduct (CoC) for å tydeliggjøre vår posisjon for alle våre leverandører. CoC for leverandører er en avtale om ansvarlig forretningsførsel, og alle våre leverandører må signere og forplikte seg til CoC.
CoC-prinsippene gjenspeiler VITA sine etiske prinsipper og vår ESG-strategi. VITA krever at internasjonale menneskerettigheter respekteres og at våre avtalepartnere ikke bidrar til brudd på disse. Avtaleparten skal også sikre at arbeidstakernes lønn tilfredsstiller kravene til minstelønn, at arbeidstiden er i samsvar med gjeldende nasjonal lovgivning, og at arbeidstakerne har mulighet for tilstrekkelig hvile. I tillegg til menneskerettighetene omfatter CoC miljømessige krav og krav til bekjempelse av korrupsjon.
Åpenhetsloven
VITA tar menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold på alvor. Det er derfor viktig at VITA kan verifisere at både vår egen og våre leverandørers virksomhet drives uten å sette grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i fare. VITA har derfor gjennomført en kartlegging av alle våre direkte kontraktspartnere for å forstå hvilke risikoer og sårbarheter som eksisterer for deres ansatte og i lavere ledd av våre leverandørkjeder. Den samme kartleggingen gjøres med andre kontraktspartnere.
Kartleggingen har dannet grunnlaget for videre undersøkelser og prosessen med aktsomhetsvurderinger. Aktsomhetsvurderingen er risikobasert, noe som betyr at vi har prioritert områder hvor vi har identifisert potensiell høy risiko og hvor vi kan ha størst mulig positiv innvirkning. Kartleggingen og risikoklassifiseringen har ikke identifisert faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative påvirkninger på menneskerettigheter gjennom den gjennomførte aktsomhetsvurderingen.
Internt i egen organisasjon har menneskerettigheter og arbeidsforhold fått økt oppmerksomhet innen helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid, prosjektplanlegging, medarbeiderdialoger og kompetansehevingsprosesser. Risiko- og sårbarhetsanalyser vil danne grunnlaget for utforming og prioritering av tiltak for å bidra til å forbedre forholdene i vår egen virksomhet, samt i opp- og nedstrøms virksomheter. Det er disse prosessene som samlet vil utgjøre VITA’s aktsomhetsvurderinger i åpenhetslovens forstand.
Våre rapporter og retningslinjer
- Policy- Responsible business conduct Vita Group AS.pdf
- VITA Group AS-Guidelines for suppliers- vita.no.pdf
- VITA Group Aktsomhetsvurderinger 2023
- Klimaregnskap 2023
Vi ser frem til en god publikumsdialog om de tema åpenhetsloven skal fremme. Dersom du har spørsmål om åpenhetsloven eller andre relaterte henvendelser kan du alltid sende en e-post til kundeservice@vita.no!
Oppdatert: 25.06.2024